Wie zijn wij

‘Wat de klant in z’n hoofd heeft vertalen wij in steen’

De bouw van de ‘witte huisjes’ bij de vuurtoren in Hollum was voor grootvader Piet Mosterman een logistiek moeilijke klus. Maar er moest brood op de plank komen. Dus ging hij op maandag in alle vroegte te voet vanuit Nes naar het meest westelijke puntje van het eiland om zaterdag rond het middaguur weer thuis te komen. Maanden achtereen. Onlangs stampte het bedrijf van kleinzoon Pieter in drie dagen tijd een complex van acht appartementen uit de grond. ‘De
tijden zijn wel veranderd, ja.’

Het voortdurend meegaan met de tijd is tekenend voor Aannemersbedrijf Mosterman BV. Vorig jaar werd bij de bestaande werkplaats aan de Achterdijken in Nes een nieuwe hal in gebruik genomen, waarin kant en klare prefab elementen worden vervaardigd. Dat betekent dat op de bouwplaats zelf razendsnel kan worden gewerkt. Of het nu gaat om een dakkapel, een aanbouw of een compleet appartement, de professionals van Mosterman klaren de klus in een ommezien. Het betekent meer efficiëntie, minder bouwvocht en – voor de opdrachtgever – minder ‘gedoe’ om de deur. ‘De reacties zijn heel positief’, stelt Mosterman tevreden vast.

Pieter Mosterman vormt de vierde generatie van het inmiddels meer dan honderd jaar oude bedrijf.

Overgrootvader Andries bestierde een boerderij, maar verrichtte her en der op kleine schaal ook timmerwerkzaamheden. Het zou het begin zijn van een voortdurend groeiende onderneming. Het was vader Henk, die als eerste het roer omgooide, het vee aan de kant deed (‘kamelen’ – zoals hij z’n koeien noemde – melken was niet z’n ding) en zich volledig op het timmerbedrijf concentreerde. In 1996 werd de boerderij in hartje Nes verlaten en een gloednieuwe accommodatie aan de rondweg in gebruik genomen. Aannemersbedrijf Mosterman was de nitief een nieuwe koers ingeslagen en klaar voor de toekomst.

Inmiddels is het bedrijf, dat in 2008 door de huidige directeur Pieter Mosterman werd overgenomen, uitgegroeid tot een op het eiland toonaangevende partner voor een breed scala aan bouwprojecten. Nieuwbouw, verbouw of renovatie. De opdrachtgevers zijn zeer divers, van particulier tot projectontwikkelaar. Mosterman heeft zich ontwikkeld tot een allround bedrijf, waarbij de opdrachtgever altijd centraal staat.

Pieter Mosterman: ‘We willen trots zijn op het eindresultaat. Of het nu gaat om een klein woningbouwproject of een groot en complex utiliteitswerk, het moet kwalitatief perfect zijn. Daar gaan we hier met z’n allen voor.’ Ook nu Mosterman wordt ingeschakeld voor omvangrijke werken, wordt de kleine particulier niet vergeten. ‘We zijn groot geworden door de kleine werkzaamheden, we verloochenen onze afkomst niet’, zegt Mosterman, ‘dus het vervangen van een kozijn krijgt bij ons dezelfde aandacht als de bouw van een luxe rietgedekte villa in de duinen.’

Het Nesser bedrijf kan desgevraagd het hele traject op zich nemen. Van de bouwaanvraag bij de gemeente, het bouwkundig ontwerp tot en met de uiteindelijke oplevering. Van dakkapel tot complete woning. Mosterman: ‘Wij ontzorgen onze klanten, denken mee. In de ontwerpfase worden de ideeën van de opdrachtgever met behulp van moderne tekenprogramma’s omgezet in complete bouwtekeningen op maat. Het is voor ons dé uitdaging om datgene wat de klant in z’n hoofd heeft daadwerkelijk in hout of steen te realiseren.’ Een rondje over het eiland leert dat de professionals van Mosterman daar keer op keer in slagen. Juweeltjes van woningen en appartementen verspreid over Ameland bewijzen keer op keer het vakmanschap van de makers.

Bouwbedrijf-mosterman-Duinhuis2
Bouwbedrijf-mosterman-berkenhof